round minus
round plus

Öt klub versenyzői állnak rajthoz a debreceni Barátság Kupán

Egy új salakmotoros versenysorozat mutatkozik be a hétvégén Debrecenben, a Barátság Kupa (Speedway Friendship Cup) nemzetközi csapat és egyéni viadalának ad otthont a Gázvezeték utcai salakstadion. A nyolcvanas években hét szocialista országban zajló csatározás, a Béke Barátság Kupa (BBK) lett – divatos kifejezéssel élve – újratöltve, s most öt klub versenyzői mérik össze tudásukat. Az idei első kiírásban Csehországot a Pardubice, Szlovákiát a Zsarnovica, Ukrajnát a Rovno, Lengyelországot a Swietochlowice, míg hazánkat a Debrecen Speedway SE képviseli. A versenykiírás értelmében minden résztvevő egy hétvége alatt egy 20 futamos csapat és egy 20 futamos egyéni viadalt rendez. A széria első állomása a Hajdúság lesz, szombaton a csapat, míg vasárnap az egyéni küzdelmet tekinthetik meg a nézők, mindkét derbi 15 órakor kezdődik.


Benkő mégis vállalja
A házigazda Debrecen Speedway SE alakulatában úgy történt változás, hogy végül nem módosult semmi. Tabaka József, Magosi Norbert és Bárány Márk csapattagsága mellett Benkő Roland kapott lehetőséget, viszont a szerdai edzésen kiderült, a fiatal keze törött csuklója még nem teljesen egészséges. A cívis klubvezetés megállapodott a korábbi Európa-bajnokkal, Jurica Pavliccal, aki csütörtökön délután telefonált, technikai problémái adódtak, ami miatt mégsem tudja vállalni a motorozást Debrecenben. A horvát visszalépését követően Benkő jelezte, szívesen áll a csapat rendelkezésére, s motorra ül a Gázvezeték utcai stadionban.

„BBK-s bébik”

A külföldi csapatok közül érdemes lesz figyelni a rovnóiakra, akik a hazánkban már jól ismert Melnicsuk és Kobrin mellett azzal a Viktor Trofimovval érkeznek, aki az egyik legpatinásabb lengyel klub, az Unia Leszno versenyzője. Érdekesség, hogy a 18 esztendős ukrán tehetség édesapja, Vlagyimir anno motorozott a BBK-ban, ugyanúgy, ahogy Tabaka József apukája is. A résztvevők közül a pardubiceiek is úgy gondolták, hogy szükségük lesz egy rutinos salakosra, ezért nevezték a viadalra Tomás Sucháneket.

Fontos tudnivaló, hogy a hétvégére egy-, illetve kétnapos belépőket lehet vásárolni.

Gyermeknap a stadionban
A szervezők gondoltak a lurkókra is, a 14 éven aluli gyermekek számára ingyenes lesz a belépés, ráadásul a versenyhétvége mindkét napján ugrálóvár várja a kicsiket, akik díjmentesen játszhatnak.

Startlista:
Debrecen Speedway SE
1. Tabaka József
2. Magosi Norbert
3. Bárány Márk
4. Benkő Roland

MS Slask Swietochlowice
5. Lars Skupien
6. Mateusz Pacek
7. Krystian Stefanów
8. Hubert Legowik

Rovno City Sports And Technical Club
9. Sztaniszlav Melnicsuk
10. Viktor Trofimov
11. Marko Levisin
12. Andrij Kobrin

AMK ZP Pardubice
13. Tomás Suchánek
14. Josef Novák
15. Martin Mejtsky
16. Patrik Mikel

Speedway Club Zsarnovica
17. Ján Mihálik
18. Patrik Búri
19. David Pacalaj
20. Jakub Valkovic