round minus
round plus

Csatlakoztunk a Barátság Kupához!

Szombaton a Debrecen Speedway SE vezetősége a szlovákiai Zarnovicán járt, ahol egy új, nemzetközi bajnokság létrehozásáról tárgyaltak cseh, lengyel, ukrán és szlovák egyesületek képviselőivel egyetemben. A megállapodás értelmében 2017-ben debütál az öt nemzetes Speedway Friendship Cup, azaz Barátság Kupa.

A Debrecen Speedway SE egyedüli magyar klubként csatlakozott sorozathoz, melynek elsődleges célja a kevés versennyel rendelkező pilóták illetve az utánpótlás korú salakszórók versenylehetőséghez juttatása itthon és külföldön egyaránt, mely elengedhetetlen feltétele a sportolók fejlődésének. A cívisvárosiak mellett a cseh Pardubice, a szlovák Zarnovica, a lengyel Świętochłowice valamint az ukrán Rovnó és Cservonohrad klubjai érdekeltek a bajnokságban.

A bajnokságban részt vevő klub képviselői Zarnovicán. Fotó: SpeedwayClub.sk
A széria egyéni illetve csapat szisztémában is zajlani fog, s a fordulókat egyedülálló módon egy versenyhétvégén rendeznék. Ennek értelmében szombaton az öt egyesületes, négy fős csapatverseny kerülne lebonyolításra, míg vasárnap a jól megszokott, tizenhat fős egyéni szisztéma szerint csapnának össze a vaspapucsosok. A vasárnapi megmérettetésen minden klub három fővel képviseltetné magát, kivéve a szombati csapatbajnoki párharc győztes alakulata, akik négy főt indíthatnak, így kialakítva a megfelelő létszámot.

A szervezők bajnokság tervezett versenynaptárát is nyilvánosságra hozták, így már is mindenki feljegyezheti 2017-es kalendáriumába az első dátumot, hiszen május 27-én és 28-án Debrecenben rendezik a sorozat nyitófordulóját. Ezt követően Ukrajnába, két helyszínre látogat a mezőny június közepén, majd Pardubice és Zarnovica után a hosszú szünetet követően újra salakmotorversenyt rendező Świętochłowice városában zárul a széria. A lengyel záróforduló időpontja jelen pillanatban kérdőjeles, hiszen a dátumot jóvá kell hagynia a Lengyel Motorsport Szövetségnek, ám a versenynaptár többi fordulója már-már biztosra vehető.

A Barátság Kupa 2017-es tervezett versenynaptára:

1. forduló: május 27-28. Debrecen (Magyarország)
2. forduló: június 10-11. Rovnó, Cservonohrad (Ukrajna)
3. forduló: július 29-30. Pardubice (Csehország)
4. forduló: szeptember 2-3. Zarnovica (Szlovákia)
5. forduló: szeptember 9-10. Świętochłowice (Lengyelország)