round minus
round plus

A gyulai versenyen hangolódtak a nagydíjra

Kifejezetten jól sikerült két debreceni salakmotoros számára a Gyulán megrendezett nemzetközi egyéni bajnoki forduló, Tabaka József egyetlen pontot veszítve a második lett, míg Tihanyi Sándor nem várt szerepléssel, 10 egységet gyűjtve az előkelő 5. pozícióban zárt. A két salakszóró készséggel elevenítette fel a viadalt, s tekintett előre a Debrecen Nagydíjra.


Ahogy eltervezte
– Okultam a tavalyi gyulai versenyből. Akkor nagyot akartam alakítani, aztán semmi nem jött össze. Most maradtam a bevált módszernél, a korábbi években használt beállításokkal indultam a viadalon – kezdte a beszélgetést Tabaka József. – Szerencsére minden klappolt. Nem vagyok egy nagy starter, de most annyira jól sikerültek a startjaim, hogy még magam is meglepődtem. A Hajdú Online által feltöltött videót, amin legyőztem Pavlicot, többször is visszanéztem. A pálya egyes szakaszain ő, máshol én voltam a gyorsabb, így azt az előnyt, amit a startot követően szereztem, azt meg tudtam tartani. Hála a sok versenynek, rutinszerűen jött minden a pályán. Az alapszakasz során igazából öt rajt-cél győzelmet arattam, majd következett a finálé. Túl mély lett az a nyom, ahonnan a 20. futamban rajtoltam, ezért másik pozícióba álltam. A vártnál kicsit mélyebb volt a talaj, ezért az indulás pillanatában kissé elemelt a motor eleje, ezért Pavlic lépéselőnybe került, s elém tudott fordulni az első kanyarban. A horvát srác rutinosan, végig jó ívet motorozott, így nem tudtam megelőzni, ám a második hellyel is nagyon elégedett vagyok.
Ennél jobb előjelekkel nem is várhatná az augusztus 20-ai, debreceni nemzetközi versenyt Tabaka. – Ez a teljesítmény, és az utóbbi viadalokon mutatott formám kellő önbizalmat ad a folytatáshoz. Már nagyon várom a Debrecen Nagydíjat, remélem, tudásom legjavát tudom nyújtani. Pavlic is eljön a cívisvárosba, így hazai pályán is megküzdhetek a korábbi Európa-bajnokkal – nyilatkozta a Naplónak a debreceni salakos, aki eddig háromszor állhatott a dobogó legfelső fokára augusztus 20-án.
Motorozott és futott
A nap igazi meglepetésembere Tihanyi Sándor volt, aki két futamgyőzelmet aratott – legyőzve többek között Magosi Norbertet és Kovács Rolandot – s végül 10 ponttal az 5. helyen zárta a viadalt. 
– Aki ismer, tudja, ha bemegyek egy futamba, akkor kiadok mindent, ami bennem van. A gyulai pályát kifejezetten szeretem, a gyors pályán élvezem a motorozást – kezdte a beszélgetést az 53 esztendős debreceni vaspapucsos. – Szerintem a nézőket jobban meglepte, hogy futamokat nyertem, én éreztem, ha jók lesznek a startjaim, sok borsot törhetek az ellenfeleim orra alá. A második futamomban az utolsó körben leállt a motorom, ezért az utolsó 50 méteren tolnom kellett a vasparipát. Bevallom, a célvonalnál tovább nem tudtam volna futni a motorral, nagyon elfáradtam. Utólag gondolkoztam el rajta, hogy a versenyzési ösztön, mit kihoz az emberből, hiszen mindössze egyetlen pontról volt szó. A depóban odajött hozzám a szlovák Buri, s elnézést kért, hogy az utolsó fél méteren megelőzött. Sajnálom, hogy a saját motorom meghibásodott, ha végig bírj, biztos vagyok benne, hogy 11-nél is több pontot szereztem volna.

A Debrecen nagydíj előzetes startlistáján ott szerepel Tihanyi neve, de vajon lesz-e motorja, amivel starthoz állhat? 
– Már szerelőnél van a gépem, azaz elindulok a Debrecen Nagydíjon! Természetesen szeretnék hazai pályán is meglepetést okozni, de nem szabad elfelejteni, hogy a gyulainál sokkal komolyabb riválisok lesznek Debrecenben – mondta a szurkolók körében még mindig népszerű Subi.